Δύο ερωτήματα για τη Συμφωνία των Πρεσών

ου δεν έχουν ααντηθεί αό τον κ. Τσίρα

 

Του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόουλου            ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ 16.5.2021

 

 

1.          Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση των τριών μνημονίων συνεργασίας με την Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Τσίρας και στελέχη του κόμματός του έχουν αρχίσει να εαναλαμβάνουν το γνωστό κατηγορώ τους κατά του κ. Μητσοτάκη, ότι ενώ ως αντιολίτευση ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσών, ως κυβέρνηση την τιμά και την εφαρμόζει.  

 

2.          Και ο μεν κ. Μητσοτάκης είχε ολλάκις εισημάνει ότι η Συμφωνία, μετά την κύρωσή της αό τη Βουλή, θα εφαρμοστεί όως ακριβώς θα έχει ψηφιστεί.

Ο κ. Τσίρας, όμως, δεν έχει ααντήσει μέχρι σήμερα στα εξής δύο ερωτήματα, σχετικά με την ιθαγένεια  και την είσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας:

(α)           Ζήτησε, κατά τις διαραγματεύσεις για τη Συμφωνία, η ιθαγένεια  και η είσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους να είναι  Βορειομακεδονική και όχι Μακεδονική, αφού το όνομά του  θα είναι Βόρεια Μακεδονία και όχι Μακεδονία;  

(β)           Αν όχι, γιατί δεν το ζήτησε και, αν το ζήτησε, οια ήσαν τα ειχειρήματα ου τον έεισαν να δεχτεί η ιθαγένεια  και η είσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους να είναι  Μακεδονική;

 

3.          Αάντηση στα ερωτήματα αυτά είναι ανάγκη να δοθεί, καθώς ολλοί είναι εκείνοι ου ευλόγως θεωρούσαν τότε, και θεωρούν και σήμερα, ως:

- Αν ο κ. Τσίρας ααιτούσε η ιθαγένεια  και η είσημη γλώσσα του Δεύτερου Μέρους να είναι Βορειομακεδονική, αφού το όνομά  του θα είναι Βόρεια Μακεδονία, και εέμενε στη θέση αυτή, οι ΗΠΑ, Γερμανία κ.α., ου εείγονταν για την άμεση ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη διαραγματεύσεων ροσχώρησή της στην Ε.Ε., ζητήματα υψίστης σημασίας γι αυτές τις χώρες, θα την υοχρέωναν να δεχτεί τη λογική αυτή ααίτηση της Ελλάδας, μη διακυνδυνεύοντας μια δεύτερη αοτυχία τους (μετά την ρώτη το 2008, όταν ο κ. Καραμανλής δεν δέχτηκε, αρουσία του ροέδρου Μους, τις τότε ααιτήσεις της FYROM).

-  Άφησε έτσι ο κ. Τσίρας να χαθεί για τη χώρα μας η ευκαιρία να υάρξει μια ραγματικά ιστορική συμφωνία για την είλυση του μακεδονικού και εέτρεψε στον κ. Ζάεφ να υερηφανεύεται ως η Συμφωνία των Πρεσών ειβεβαίωσε και ενίσχυσε τη μακεδονική εθνική και ολιτιστική ταυτότητα των ολιτών της (Σωστά καυχιέται ο κ. Ζάεφ για ειβεβαίωση και ενίσχυση της μακεδονικής ταυτότητας της δικής του χώρας, αφού στη Συμφωνία των Πρεσών οι δύο λέξεις Ελληνική Μακεδονία ούτε καν υάρχουν!).

 

4.             Περιμένουμε λοιόν!