Δύο ερωτήματα για τη Συμφωνία των Πρεσ¹ών

¹ου δεν έχουν α¹αντηθεί α¹ό τον κ. Τσί¹ρα

 

Του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου            ΑΝΤΙΛΟΓΟΙ 16.5.2021

 

 

1.          Ενόψει της συζήτησης στη Βουλή για την κύρωση των τριών Òμνημονίων συνεργασίαςÓ με την Βόρεια Μακεδονία, ο κ. Τσί¹ρας και στελέχη του κόμματός του έχουν αρχίσει να ε¹αναλαμβάνουν το γνωστό ÒκατηγορώÓ τους κατά του κ. Μητσοτάκη, ότι ενώ ως αντι¹ολίτευση ήταν κατά της Συμφωνίας των Πρεσ¹ών, ως κυβέρνηση την τιμά και την εφαρμόζει.  

 

2.          Και ο μεν κ. Μητσοτάκης είχε ¹ολλάκις ε¹ισημάνει ότι η Συμφωνία, μετά την κύρωσή της α¹ό τη Βουλή, θα εφαρμοστεί ό¹ως ακριβώς θα έχει ψηφιστεί.

Ο κ. Τσί¹ρας, όμως, δεν έχει α¹αντήσει μέχρι σήμερα στα εξής δύο ερωτήματα, σχετικά με την ιθαγένεια  και την ε¹ίσημη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας:

(α)           Ζήτησε, κατά τις δια¹ραγματεύσεις για τη Συμφωνία, η ιθαγένεια  και η ε¹ίσημη γλώσσα του ÒΔεύτερου ΜέρουςÓ να είναι  ÒΒορειομακεδονικήÓ και όχι ÒΜακεδονικήÓ, αφού το όνομά του  θα είναι ÒΒόρεια ΜακεδονίαÓ και όχι ÒΜακεδονίαÓ;  

(β)           Αν όχι, γιατί δεν το ζήτησε και, αν το ζήτησε, ¹οια ήσαν τα ε¹ιχειρήματα ¹ου τον έ¹εισαν να δεχτεί η ιθαγένεια  και η ε¹ίσημη γλώσσα του ÒΔεύτερου ΜέρουςÓ να είναι  ÒΜακεδονικήÓ;

 

3.          Α¹άντηση στα ερωτήματα αυτά είναι ανάγκη να δοθεί, καθώς ¹ολλοί είναι εκείνοι ¹ου ευλόγως θεωρούσαν τότε, και θεωρούν και σήμερα, ¹ως:

- Αν ο κ. Τσί¹ρας α¹αιτούσε η ιθαγένεια  και η ε¹ίσημη γλώσσα του ÒΔεύτερου ΜέρουςÓ να είναι ÒΒορειομακεδονικήÓ, αφού το όνομά  του θα είναι ÒΒόρεια ΜακεδονίαÓ, και ε¹έμενε στη θέση αυτή, οι ΗΠΑ, Γερμανία κ.α., ¹ου ε¹είγονταν για την άμεση ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και την έναρξη δια¹ραγματεύσεων ¹ροσχώρησή της στην Ε.Ε., ζητήματα υψίστης σημασίας γιÕ αυτές τις χώρες, θα την υ¹οχρέωναν να δεχτεί τη λογική αυτή α¹αίτηση της Ελλάδας, μη διακυνδυνεύοντας μια δεύτερη α¹οτυχία τους (μετά την ¹ρώτη το 2008, όταν ο κ. Καραμανλής δεν δέχτηκε, ¹αρουσία του ¹ροέδρου Μ¹ους, τις τότε α¹αιτήσεις της FYROM).

-  Άφησε έτσι ο κ. Τσί¹ρας να χαθεί για τη χώρα μας η ευκαιρία να υ¹άρξει μια ¹ραγματικά ιστορική συμφωνία για την ε¹ίλυση του μακεδονικού και ε¹έτρεψε στον κ. Ζάεφ να υ¹ερηφανεύεται ¹ως η Συμφωνία των Πρεσ¹ών ε¹ιβεβαίωσε και ενίσχυσε Òτη μακεδονική εθνική και ¹ολιτιστική ταυτότητα των ¹ολιτών τηςÓ (Σωστά καυχιέται ο κ. Ζάεφ για Òε¹ιβεβαίωση και ενίσχυσηÓ της Òμακεδονικής ταυτότηταςÓ της δικής του χώρας, αφού στη Συμφωνία των Πρεσ¹ών οι δύο λέξεις ÒΕλληνική ΜακεδονίαÓ ούτε καν υ¹άρχουν!).

 

4.             Περιμένουμε λοι¹όν!