Η ¹ερί¹τωση Σερβίας-Kοσόβου και το εθνικό μας καθήκον

(Ε¹ιστολή του Pαφαήλ Πα¹αδό¹ουλου, Oμότιμου καθηγητή Θερμοδυναμικής, ¹ου δημοσιεύτηκε στην ÒΚαθημερινήÓ στις 18.4.12)

 

O συνεργάτης σας κ. Σταύρος Tζίμας (ÇTο δίλημμα του KοσόβουÈ) δια¹ιστώνει ¹ως, σε αντάλλαγμα για να ανακηρυχθεί η Σερβία υ¹οψηφία για ένταξη στην Eυρω¹αϊκή Eνωση, ο φιλοδυτικός ¹ρόεδρος Tάντιτς αναγκάστηκε ουσιαστικά να αναγνωρίσει το Kόσοβο. Eκφράζει ε¹ίσης τη γνώμη ¹ως αυτό α¹οτελεί νέα ¹ραγματικότητα την ο¹οία ¹ρέ¹ει να αναγνωρίσει η ελληνική δι¹λωματία.  

ΠαρÕ όλα αυτά η ¹ραγματικότητα ¹ου ¹εριγράφει ο κ. Tζίμας δεν είναι νέα διά τα καθÕ ημάς. Eίναι ε¹ανάληψη του εκβιασμού ¹ου ασκήθηκε, το 1956, στον φιλοδυτικό ¹ρωθυ¹ουργό Kων. Kαραμανλή να α¹οσύρει α¹ό τον OHE την ¹ροσφυγή για αυτοδιάθεση και να δια¹ραγματευθεί, με τους Aγγλους και τους Tούρκους, την ÇανεξαρτησίαÈ της Kύ¹ρου. H κατάληξη του εκβιασμού ήταν η υ¹ογραφή, το 1959, των Συνθηκών της Zυρίχης με τις ο¹οίες η Eλλάδα αναγνώρισε, στο όνομα της Çανεξαρτησίας της Kύ¹ρουÈ, ¹ολύ ¹ιο ¹ροκλητικές ¹αραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίουá αναγνώρισε, εκτός α¹ό τα άλλα, την καταστρατήγηση της αρχής της ισο¹ολιτείας, με την κατηγοριο¹οίηση των Kυ¹ρίων ¹ολιτών με βάση θρησκευτικά και εθνοτικά κριτήρια, και την εγκατάσταση ÇKυρίαρχων βάσεωνÈ και στρατών, των αυτοα¹οκαλούμενων ÇEγγυητριών ΔυνάμεωνÈ με δικαιώματα ε¹εμβάσεως για την ¹ροστασία του δοτού ÇΣυντάγματοςÈ.

Συνθήκες της Zυρίχης είναι το Çσημάδεμα της τρά¹ουλαςÈ ¹ου οδήγησε στις οργανωμένεςα¹Õ τους Aγγλους και τους Tούρκους– διακοινοτικές ταραχές το 1963-64, στην κατάλυση και διχοτόμηση του ενιαίου κράτους και στην εισβολή, το 1974, με τα γνωστά τραγικά α¹οτελέσματα.

Kατά συνέ¹εια, η ¹ερί¹τωση Σερβίας-Kοσόβου δεν είναι ούτε καινοφανής ούτε Çsui generisÈ. Tο εθνικό μας καθήκον, στις κρίσιμες αυτές ώρες, ε¹ιτάσσει να ¹αραγνωρίσουμε συμβουλές, ÇδιλήμματαÈ και ¹ιέσεις του Çδιεθνούς ¹αράγονταÈ και, στο όνομα του διεθνούς δικαίου να αρνηθούμε αναγνώριση στο Çκράτος του KοσόβουÈ.