Ο κ. Πααχελάς, το αντίβαρο  στον λαϊκισμό και τα  Κανάλια

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊόουλου

 

1.           Γράφει για τον λαϊκισμό ο κ. Αλ. Πααχελάς στην Καθημερινή (11/6/2014):

- Το μόνο ου μορεί να εύχεται κανείς κατά την τρέχουσα ιστορική ερίοδο είναι () να υάρχει αντίβαρο στον λαϊκισμό για να μη διαλυθεί το σύμαν. Είναι ένας ρόλος και αυτός, αν και η αστική μας ευρέεια δεν μας αφήνει να κυλισθούμε στη λάση του ελληνικού δημόσιου διαλόγου. Γι αυτό και συχνά αφήνουμε σοβαρούς ανθρώους () να γίνονται βορά των θηρίων του λαϊκισμού ου ροστατεύουν τα ομόσταυλα μαμούνια και ισοεδώνουν ό,τι δεν συμβαδίζει με τα δικά τους στερεότυα.

- Ο,τι βλέουμε γύρω μας και μας εξοργίζει έχει εξήγηση και δεν είναι στιγμιαίο ροϊόν, χρειάσθηκαν ολλές δεκαετίες για να θεριέψει τόσο ολύ το εινασμένο κτήνος του λαϊκισμού.

 

2.           Κι εμείς σχολιάζουμε και ρωτάμε:

 

(α) Αντίβαρο στον λαϊκισμό θα άρχιζε να υάρχει, κε Πααχελά, αν εσείς –οι σοβαροί του κλάδου σας– αρχίζατε να κατονομάζετε τους κάθε φορά λαϊκιστές και να αρουσιάζετε όσα εκείνοι, ανάλογα με τη συγκυρία, μας σερβίρουν.

Γράφετε: Προχθές άκουσα κάοιον κορυφαίο οαδό του τηλελαϊκισμού να λέκει το εγκώμιο του Γιαννίτση και να διηγείται ως τον έφαγε το σύστημα όταν ροσάθησε να κάνει την τομή στο ασφαλιστικό, όταν όλοι θυμόμαστε οιοι κατεδάφισαν τον Γιαννίτση και την έντιμη ροσάθειά του.

Λέτε να νοιαστούν για τα γραφόμενά σας ο μη κατονομαζόμενος τηλελαϊκιστής και οι άλλοι όμοιοί του;

Αν, όμως, τον κατονομάζατε, αραθέτοντας, έστω χωρίς σχόλια, τα δικά του λόγια (αν δηλαδή γράφατε Ο κ. Χ. έλεγε τότε για τη μεταρρύθμιση Γιαννίτση: . Σήμερα, λέκει το εγκώμιο του Γιαννίτση και μας λέει ως τον έφαγε το σύστημα!), τότε θα νοιαζόταν σίγουρα ο τηλελαϊκιστής σας, όως και κάθε  όμοιός του.

 

(β) Είναι δυνατό να μας λέτε ως αφήνουμε σοβαρούς ανθρώους να γίνονται βορά των θηρίων του λαϊκισμού, γιατί η αστική μας ευρέεια δεν μας αφήνει να κυλισθούμε στη λάση του ελληνικού δημόσιου διαλόγου;

Μάλλον κάτι δεν καταλαβαίνουμε εμείς σωστά!  

 

(γ) Εξήγηση (για τον λαϊκισμό) όχι μόνο υάρχει, αλλά έχει και συγκεκριμένο όνομα.

Όως όνομα έχουν και εκείνοι ου έκαναν να θεριέψει τόσο ολύ το εινασμένο κτήνος του λαϊκισμού και όσοι συνεχίζουν να το τρέφουν.   

 

3.            Αλλά εσείς, κε Πααχελά, ονόματα δεν λέτε, αρότι ασφαλώς:

- Βλέετε και ακούτε, στα κανάλια και τους ραδιοσταθμούς ΣΚΑΪ, MEGA, ANT1, STAR, ALPHA κ.α., τους γνωστούς τηλεαστέρες, των ҹρωινάδικων κυρίως.

- Διαιστώνετε το είεδο, το στυλ και τη ρηχότητα του τηλεοτικού διαλόγου, τα ευκολομάσητα κλισέ, την υερβολή, την υστερία και τη γραφικότητα.

- Γνωρίζετε ως δεν υάρχει άλλη χώρα στην Ευρώη, όου οι ολιτικές και οικονομικές εξελίξεις να είναι δέσμιες τηλεκαφενείων.

- Ξέρετε οιοι, υηρετούντες έναν άκρατο λαϊκισμό:

- ασχολούνται κάθε μέρα με τα αραολιτικά και τα κουστομολίστικα και όχι με  τα ουσιαστικά και σοβαρά,

- έχουν ως μόνιμους ροσκεκλημένους στις ενημερωτικές τους εκομές τους  γνωστούς μας τηλεμαϊντανούς,                    

- υοστηρίζουν ουσιαστικά την ειστροφή στην ҹαλιά καλή εοχή και αντιτίθενται σε κάθε συγκεκριμένη μεταρρύθμιση και ιδιωτική εένδυση,

- μεταθέτουν ευθύνες δικές μας στους ευρωαίους εκβιαστές, τους διεθνείς τοκογλύφους, το ευρωαϊκό ιερατείο,

- καλλιεργούν κλίμα αρνητικό για την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών μας,

- διαστρέφουν  γεγονότα και δηλώσεις ευρωαίων αρμοδίων,

- αοφεύγουν τα δύσκολα και υοβάλλουν αβανταδόρικα για τους λαϊκιστές ερωτήματα,

- κρύβουν την άγνοιά τους για τα σοβαρά ζητήματα, με ροχειρολογίες, συνθήματα, φωνασκίες  

 

4.           Αν ραγματικά ειθυμείτε να υάρξει αντίβαρο στον λαϊκισμό, κε Πααχελά:

- Τολμήστε και έστε στα τηλεοτικά αφεντικά: Φτάνει ια με το κτήνος του λαϊκισμού, ου διαλύει τη Χώρα!  

- Ααιτείστε να ακούσει ρώτος την έκκληση αυτή ο δικός σας Όμιλος!