Πέντε ερωτήματα για το σχέδιο νόμου ÇΚατα¹ολέμηση Εκδηλώσεων Ρατσισμού και ΞενοφοβίαςÈ

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

1.           Το ¹ρώτο:

Γιατί ¹ρέ¹ει να ψηφιστεί ένας νέος αντιρατσιστικός νόμος και να μην  τρο¹ο¹οιηθεί, ό¹ου είναι αναγκαίο, ο νόμος 927/1979 (ό¹ως σήμερα ισχύει, μετά τις  συμ¹ληρώσεις του των ετών 1984, 1997, 2001, 2005) και γιατί είναι τόσο δύσκολο να συμφωνηθούν ανάμεσα στα κόμματα οι διατάξεις μια τέτοιας τρο¹ο¹οίησης;

Πιθανές α¹αντήσεις:

(α) Αυτό α¹αιτούν οι κομματικές ανάγκες.

(β) Ο νέος νόμος χρειάζεται ως άλλοθι για την κάλυψη της α¹ροθυμίας ή ανικανότητας των κομμάτων να αξιο¹οιήσουν, ε¹ί κοντά τριανα¹έντε χρόνια, ως κυβέρνηση ή αντι¹ολίτευση, τη νομοθεσία ¹ου υ¹ήρχε για την κατα¹ολέμηση του ρατσισμού και των ¹αρεμφερών φαινομένων.

ÇΗ υ¹άρχουσα νομοθεσία δεν ε¹αρκείÈ είναι το άλλοθι ¹ου μονίμως ¹ροβάλλουν τα κόμματα για να δικαιολογήσουν την αδράνειά τους στην αντιμετώ¹ιση των κοινωνικών ¹ροβλημάτων, εκείνο ¹ου τους διευκολύνει να ¹ράττουν το εύκολο, την ψήφιση νόμων, και να α¹οφεύγουν το δύσκολο, την εφαρμογή τους.

 Αυτό το ξέρουμε ¹λέον όλοι στη Ελλάδα –ιδιαίτερα οι ε¹ιτήδειοι ¹ου ε¹ωφελούνται α¹ό την ÇιδιαιτερότηταÈ αυτή του κράτους μας να ψηφίζει νόμους και να μην τους εφαρμόζει– τελευταία το έμαθαν και ¹ολλοί στην Ευρώ¹η.

(γ) Έτσι ικανο¹οιείται η ματαιοδοξία μας.

Άλλο ένας νόμος ¹ου τρο¹ο¹οιεί κά¹οιον ¹αλιότερο και άλλο ένας νέος νόμος, ¹ου –¹οιος ξέρει;– μ¹ορεί και Çνα μείνει στη ιστορίαÈ με το όνομά μας!

Σε μερικά χρόνια ¹οιος θα θυμάται ότι αντιρατσιστικός νόμος υ¹ήρχε και ǹρο ημώνÈ;

 2.         Τα ε¹όμενα δύο ερωτήματα, τα εύκολα:

2ο: Αυτά ¹ου ορίζει η ευρω¹αϊκή οδηγία-¹λαίσιο για τον ρατσισμό κ.λ.¹. μ¹ορούν ή όχι  να ενσωματωθούν στη νομοθεσία μας με τρο¹ο¹οίηση του ισχύοντος νόμου;

Αν μ¹ορούν, γιατί κά¹οιοι μας λένε ότι η ψήφιση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου Òε¹ιβάλλεται α¹ό τις οδηγίες της Ευρω¹αϊκής ΈνωσηςÓ;

3ο: Όταν διακηρύττεις ¹ως ο νόμος ¹ρέ¹ει να ψηφιστεί για να ¹ληγεί η ÇΧρυσή ΑυγήÈ, την ¹λήττεις  ή την ενισχύεις;

Τη ÇΧρυσή ΑυγήÈ την δυναμώσατε και σείς, τα κόμματα Çτου δημοκρατικού τόξουÈ, με την ανοχή της άνομης συμ¹εριφορά, τις ¹ράξεις και τις ¹αραλείψεις σας ετών και αυτά ¹ρέ¹ει να αλλάξετε, αν θέλετε ¹ραγματικά την α¹οδυνάμωσή της.       

3.           Και τα τελευταία δύσκολα:

4ο: Μή¹ως το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου εγγίζει τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας;

ÇΗ κατÕ αρχήν α¹όλυτη α¹αγόρευση της με ο¹οιοδή¹οτε τρό¹ο έκφρασης ρατσιστικών και ξενοφοβικών ιδεών καθÕ εαυτή δεν είναι συνταγματικά ανεκτήÈ, υ¹οστηρίζει η Κεντρική Νομο¹αρασκευαστική Ε¹ιτρο¹ή στην ¹ρόσφατη έκθεσή της για το σχέδιο αυτό.

5ο: Αφού το ελληνικό σύνταγμα ¹ροστατεύει την ελευθερία της έκφρασης και διάδοσης των στοχασμών του ¹ολίτη, μή¹ως ο αντιρατσιστικός νόμος θα έ¹ρε¹ε να είναι νόμος κατά των ¹ράξεων, όχι κατά του λόγου, όταν ο λόγος αυτός –για το ¹αρελθόν, το ¹αρόν ή το μέλλον– δεν ¹ροτρέ¹ει σε ¹ράξεις βίας, ο¹οιασδή¹οτε μορφής, ¹ροελεύσεως και αιτιολογίας;