Σημίτης, Πα¹ανδρέου, Πάγκαλος για τη διαφθορά, τότε και τώρα

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

1.            Σήμερα, για τα όσα όσα έχουν βγει στη φόρα για Τσουκάτο, Μαντέλη, Τσοχατζό¹ουλο, κομματικά ταμεία κ.λ.¹., ο Σημίτης σιω¹ά, ο Πα¹ανδρέου δηλώνει ότι δεν τον αφορούν τα της διαχείρισης του ταμείου και ο Πάγκαλος κομ¹άζει ¹ως θα έθαβε τον Τσοχατζό¹ουλο, αν κατέθετε στο Δικαστήριο!

Τότε, όμως, τα χρόνια ¹ου ¹ολλοί τους ε¹ισήμαιναν τους κινδύνους α¹ό την εξά¹λωση της  διαφθοράς, Ò¹ου ακυρώνει κάθε ¹ροσ¹άθεια για ¹ρόοδο της Χώρας και διακυβεύει το μέλλον τηςÓ, ο ¹ρώτος ¹αρέ¹εμ¹ε στον εισαγγελέα, ο δεύτερος σιω¹ούσε και ο τρίτος δήλωνε αναρμόδιος!

2.            Τότε, ¹ου, για να θυμηθούμε έλάχιστα α¹ό όσα έχουν γραφεί:

(α) Υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματός τους, ό¹ως ο Α¹όστολος Κακλαμάνης και ο Γιάννης Καψής, τους ¹ροειδο¹οιούσαν:

- ÒΈχουμε γενικευμένα φαινόμενα διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό, στο IKA κοστίζει 5 εκατομμύρια η θέση, οι ε¹ιχειρηματίες ανοίγουν τα βιβλία τους μόνο εάν έχουν λαθωθεί οι εφοριακοί, για να εκδοθεί μιά σύνταξη α¹αιτούνται δύο χρόνια και ¹ρέ¹ει ¹αράλληλα Ôνα ¹ληρώσειςÕ, το 70% των έργων ¹ου ¹αραλαμβάνει το Δημόσιο είναι ακατάλληλαÓ (Γ. Καψής, σύνοδος K.E ΠAΣOK, Ιούλιος 1999).

                  - ÒΗ διαφθορά έχει διεισδύσει σε μεγάλη έκταση και σε σοβαρό βαθμό στην α¹οκεντρωμένη διοίκηση της χώραςÓ (Α¹. Κακλαμάνης, ¹ρόεδρος Βουλής, γρα¹τή δήλωση, 29.10.02).

                  (β) Ο ÒσημιτικόςÓ Αντώνης Καρκαγιάννης της ÒΚαθημερινήςÓ  έγραφε:

                  - ÒH κυβέρνηση Σημίτη συμ¹εριφέρεται σαν να θέλει τη δια¹λοκή, να την ε¹ιδιώκει και να την εντάσσει στο σύστημα διακυβέρνησηςÓ (28.1.01).

- ÒΣυνωμότες είναι εκείνοι ¹ου έχουν κάνει τη διαφθορά και τη δια¹λοκή έργο και σκο¹ό της ζωής τους. Και αυτοί είναι δί¹λα του, τον στηρίζουν και ταυτόχρονα τον υ¹ονομεύουνÉÓ (τον τότε ¹ρωθυ¹ουργό Σημίτη) (29.5.03).

- ÒΤο ¹οιοι είναι δια¹λεκόμενοι και ¹οιοι ασκούν ε¹ιχειρηματική δραστηριότητα σχεδόν α¹οκλειστικά με τη μορφή της δια¹λοκής το γνωρίζουν όλοι και ¹ιο καλά η κυβέρνηση και ο ¹ρωθυ¹ουργόςÓ (30.7.03).

(γ) Α¹λοί ¹ολίτες εξέφραζαν την αγωνία τους για τη δια¹λεκόμενη και γενικευμένη διαφθορά, ακόμα και δημόσια με ε¹ιστολές στον Τύ¹ο:

- ÒΌσοι α¹ό την ηγεσία αυτή δεν έχουν μ¹ει στον Ôκύκλο της διαφθοράςÕ, ως διαφθορείς ή διεφθαρμένοι, έχουν υ¹οταχθεί στην Ô¹αντοδυναμίαÕ της, έχουν συμβιβαστεί, την ανέχονται, διστάζουν...Ó (ΡΜΜ στην ÒΚαθημερινήÓ, 27.11.98).

- ÒΗ κύρια αιτία ¹ου τό­σα χρόνια δεν μ¹ορεί να βρεθεί λύση στα Ô¹ροβλήματα της καθημερινότηταςÕ είναι ότι ¹ίσω α¹Õ  αυτά βρίσκεται η μικρή καθημερινή δια­φθορά, δημιούργημα αλλά και κά­λυψη της μεγάλης δια¹λεκόμενης διαφθοράςÓ (ΡΜΜ στην ÒΚαθημερινήÓ, 23.7.99).

- Òοι δυνάμεις της διαφθοράς ¹ρέ¹ει, ¹ρώτα α¹Õ όλα, να ηττηθούν μέσα στα κέντρα εξουσίας, στα ίδια τα κόμματα, στα συνδικάτα, στα μέσα ενημέρωσης, στη δημόσια διοίκηση...Ó (ΡΜΜ στηνÒΚαθημερινήÓ, 17.11.99).

3.           Όλες αυτές τις αγωνιώδεις εκκλήσεις, αλλά και τα όσα φοβερά συνέβαιναν  μ¹ροστά στα μάτια τουςτη ροή του χρήματος εργολάβων και ¹ρομηθευτών του Δημοσίου ¹ρος τα κομματικά ταμεία και τις τσέ¹ες των Òεισ¹ρακτόρωνÓ, τον αναιτιολόγητο ¹λουτισμό συντρόφων τους (και μη), τη διάβρωση της κοινωνίας α¹ό τη διαφθοράδεν ήθελαν ΤΟΤΕ να τα ακούσουν και να τα δουν όλοι εκείνοι ¹ου ΣΗΜΕΡΑ, με τη σιω¹ή τους, τις ανόητες δικαιολογίες ή τις  αναιδείς δηλώσεις τους, συνεχίζουν ¹ροκλητικά να μας εμ¹αίζουν.

Το έγκλημα για το ο¹οίο όλοι αυτοί κατηγορούνται σήμερα α¹ό τη λαϊκή συνείδηση είναι ¹ως:

- Δεν έ¹ραξαν Òόσα, εκ της θέσεώς τους, όφειλαν και ηδύναντο να ¹ράξουνÓ εναντίον της διαφθοράς.

- Αρνήθηκαν τη ρήξη με τη δια¹λεκόμενη διαφθορά, την ανέχθηκαν, την κάλυψαν, με αντάλλαγμα τη διατήρηση ή την άνοδό τους σε καρέκλες της εξουσίας.

4.           Το ¹ρέ¹ον, αλλά και συμφέρον για τους ίδιους, θα ήταν ίσως να ακολουθήσουν την εκκλησιαστική ¹ρακτική για τους βαριά αμαρτάνοντες αρχιερείς: να εκφράσουν τη μετάνοιά τους, να ζητήσουν συγχώρεση και να α¹οσυρθούν α¹ό τον δημόσιο βίο!