Ξηρασία, λειψυδρία και θέσεις ΥΠΕΚΑ

 

(Άρθρο του Ι. Π. Στεφανάκου, Æρ. Πολιτικού µηχανικού, Λέκτορα ΕΜΠ, ¹ου δημοσιεύτηκε στο Capital.gr στις 24.6.10)  

 

 

Ό¹ως ¹ληροφορηθήκαµε α¹ό τα µέσα ενηµέρωσης, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή το α¹όγευµα, 11 Ιουνίου, στο Λουξεµβούργο, το Συµβούλιο Περιβάλλοντος της Ευρω¹αϊκής Ένωσης, ¹ου ήταν και το τελευταίο ε¹ί Ισ¹ανικής Προεδρίας. Ε¹ικεφαλής της ελληνικής αντι¹ροσω¹είας ήταν η Υ¹ουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιµατικής Αλλαγής, η ο¹οία µας Çεξέ¹ληξεÈ για µια ακόµη φορά µε τις θέσεις ¹ου εξέφρασε ως αρµόδια Υ¹ουργός για την αντιµετώ¹ιση της ξηρασίας και της λειψυδρίας.

 

Συγκεκριµένα η Υ¹ουργός ανέφερε ότι τα µέτρα ¹ου ¹ρογραµµατίζονται στη χώρα µας είναι: Çη εφαρµογή ¹ρογραµµάτων εξοικονόµησης νερού µέσω α¹οτελεσµατικού ελέγχου των διαρροών στα συστήµατα διανοµής, η θέσ¹ιση νοµοθετικού ¹λαισίου και η ¹ροώθηση έργων ε¹αναχρησιµο¹οίησης των ε¹εξεργασµένων λυµάτων, η ¹ροώθηση νοµοθετικού ¹λαισίου για την κατÕ οίκον εξοικονόµηση νερού και η αξιο¹οίηση των δυνατοτήτων ¹ου ¹αρέχει η τεχνολογία της αφαλάτωσης, κατά ¹ροτίµηση σε συνδυασµό µε ή¹ιες µορφές ενέργειας, για την υδροδότηση άνυδρων ¹εριοχών και ιδίως των νησιώνÈ.

 

Πραγµατικά ¹ολύ ǹρωτότυ¹εςÈ θέσεις για µια Μεσογειακή χώρα... ¹ου στο εγγύς µέλλον θα αντιµετω¹ίσει σοβαρότατα ¹ροβλήµατα α¹ό έλλειψη α¹οθηκών για τους χειµερινούς κυρίως υδατικούς της ¹όρους.

 

Φαίνεται ότι η ǹεριβαλλοντική ευαισθησίαÈ της κας Υ¹ουργού την έκανε να α¹οβάλλει α¹ό το λεξιλόγιό της την κυρίαρχη ¹αγκοσµίως λύση αντιµετώ¹ισης του ¹ροβλήµατος, δηλαδή την δηµιουργία ταµιευτήρων και λιµνοδεξαµενών.

 

Οι λοι¹ές χώρες της Ευρω¹αϊκής Ένωσης έχουν λύσει α¹ό χρόνια τα ¹ροβλήµατα αυτά, µεγιστο¹οιώντας την ¹ολλα¹λή σκο¹ιµότητα των υδραυλικών τους έργων. Η το¹οθέτηση της Ελληνίδας Υ¹ουργού θα τους έδωσε µια ¹ρόσθετη ερµηνεία για τον κατήφορο της χώρας µας...

 

Η Ελλάδα είναι γνωστό ότι ¹αρουσιάζει ¹ροβλήµατα  ανε¹άρκειας των υδατικών της ¹όρων, τα ο¹οία οφείλονται στην ασύµµετρη γεωγραφική και χρονική κατανοµή µεταξύ ε¹ιφανειακών α¹ορροών και ζήτησης και στη µη ικανο¹οιητική µέχρι σήµερα ανά¹τυξη, διαχείριση και εκµετάλλευση του ¹λούσιου υδατικού δυναµικού της.

 

Τα τρία τελευταία χρόνια ήταν ευτυχώς ιδιαίτερα ευνοϊκά α¹ό ¹λευράς βροχο¹τώσεων και έτσι ξεχάστηκε δυστυχώς και ¹άλι το ¹ρόβληµα της λειψυδρίας. Αντίθετα η ¹αρατεταµένη ¹ερίοδος ξηρασίας ¹ου είχε ¹ροηγηθεί, είχε φέρει τότε και ¹άλι στο ¹ροσκήνιο την ανάγκη για συντονισµό των δραστηριοτήτων γύρω α¹ό την διαχείριση, εκµετάλλευση και ¹αρα¹έρα ανά¹τυξη των Υδατικών Πόρων της χώρας.

 

Σήµερα το ΥΠΕΚΑ ασκεί, µε βάση την νέα ισχύουσα νοµοθεσία, την αρµοδιότητα διαχείρισης των Υδατικών Πόρων, αλλά µια σειρά άλλων Οργανισµών (ό¹ως η ÆΕΗ, το ΙΓΜΕ κλ¹), Περιφερειακών και Νοµαρχιακών φορέων, Οργανισµών Το¹ικής Αυτοδιοίκησης και άλλων Υ¹ουργείων εµ¹λέκονται µε τον ένα ή τον άλλο τρό¹ο στα θέµατα διαχείρισης των Υδατικών Πόρων της χώρας.

 

 

Η ÆΕΗ µε τους ταµιευτήρες των µεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων ¹ου διαθέτει, διαχειρίζεται εκ των ¹ραγµάτων το µεγαλύτερο ¹οσοστό των Υδατικών Πόρων της χώρας. Æεκαέξι µεγάλα Υδροηλεκτρικά Έργα σε λειτουργία, ¹αράγουν το 10% ¹ερί¹ου (4500 έως 5500 εκατοµµύρια κιλοβατώρες) της συνολικής ¹αραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και διαθέτουν το 25% ¹ερί¹ου (3.000 MW) της εγκατεστηµένης ισχύος του συστήµατος. Οι ταµιευτήρες της ÆΕΗ έχουν ωφέλιµο όγκο για την α¹οθήκευση νερού 5.300 εκατοµµυρίων κυβικών µέτρων, το 30% των ο¹οίων ¹ερί¹ου (1.500 έως 2.000 εκατοµµύρια κυβικά το χρόνο) διατίθενται για την ικανο¹οίηση αρδευτικών και άλλων αναγκών, ¹έραν της ¹αραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας. Ας σηµειωθεί ότι στη χώρα µας έχει αξιο¹οιηθεί µόνο το 35% ¹ερί¹ου του υ¹άρχοντος Υδάτινου Æυναµικού για την ¹αραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ στις ¹ερισσότερες Ευρω¹αϊκές χώρες το ¹οσοστό αυτό αξιο¹οίησης ξε¹ερνά το 90%.

 

Ενώ είναι ζωτικής σηµασίας για την χώρα µας η δηµιουργία νέων µικρών και µεγάλων α¹οθηκών νερού, αλλά και υ¹οχρέωσή µας ο τετρα¹λασιασµός του ¹οσοστού της ¹αραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας α¹ό ανανεώσιµες και ή¹ιες ¹ηγές ¹ου δεν µολύνουν το ¹εριβάλλον (µέχρι το 2020 το ¹οσοστό αυτό θα ¹ρέ¹ει να αυξηθεί α¹ό το 10 στο... 40%), έχουµε εξοβελίσει ¹αντελώς την ανά¹τυξη υδροηλεκτρικών έργων µεγαλύτερων των 15 MW, µε το ¹ρόσχηµα ότι δεν ¹αράγουν ανανεώσιµη ενέργεια, αγνοώντας σαφώς την Οδηγία της Ε.Ε 2009/28 και όλη την ¹ρογενέστερη σχετική νοµοθεσία, ¹ροκειµένου να χαϊδέψουµε κά¹οιους ¹ου ισχυρίζονται ατεκµηρίωτα ότι τα υδροηλεκτρικά έργα βλά¹τουν το ¹εριβάλλον. 

 

Και για τους δύσ¹ιστους, ας δούµε ¹αρακάτω µερικά α¹ό τα νούµερα για το ετήσιο µέσο δυναµικό της χώρας µας σε βροχή, τις ¹ραγµατικές α¹ορροές των ¹οταµών µας, τις συνολικές ανάγκες µας σε νερό και τις α¹οθήκες νερού ¹ου διαθέτουµε ή κατασκευάζουµε (σε εκατοµµύρια κυβικά µέτρα, hm3).

Όγκος βροχής                                           116.000 hm3

Εξάτµιση                                                    59.000 hm3

Υ¹όγεια & ε¹ιφανειακά νερά                    57.000 hm3

Εισροές α¹ό άλλες χώρες                          13.000 hm3

Α¹ορροή µεγάλων ¹οταµών                      47.000 hm3

Σηµερινή ζήτηση                                       8.200 hm3

Ταµιευτήρες Υδροηλεκτρικών ÆΕΗ           5.300 hm3

Ταµιευτήρες Άρδευτικών Έργων                   450 hm3

Ταµιευτήρες Ύδρευσης                                  900 hm3

Σύνολο ταµιευτήρων                                 6.700 hm3 

Ταµιευτήρες σε κατασκευή                         1.318 hm3

 

Α¹ό τα ο¹οία 1.318 hm3 όµως, των υ¹ό κατασκευή ταµιευτήρων, τα 1.080 hm3 είναι α¹ό τους ταµιευτήρες των µεγάλων Υδροηλεκτρικών Έργων Ιλαρίωνα, Μεσοχώρας, Συκιάς και ως γνωστόν τα δύο τελευταία έχουν εγκαταληφθεί στη τύχη τους, ¹ρος δόξαν των οικολογούντων συµβούλων της κας Υ¹ουργού και ορκισµένων εχθρών των ό¹οιας χρήσης µεγάλων ταµιευτήρων, αν ήταν στο χέρι τους θα γκρέµιζαν όλα τα µεγάλα φράγµατα.

Έτσι κανείς α¹ό αυτούς ¹ου έφτασαν να ισχυρίζονται ακόµη και ότι ¹ρέ¹ει να γκρεµίσουµε τα φράγµατα, δεν σκέ¹τεται ότι ¹.χ. η λίµνη Πλαστήρα µε την α¹ό όλους ¹λέον ¹αραδεκτή ¹εριβαλλοντική και οικολογική µοναδική οµορφιά, δηµιουργήθηκε µε την κατασκευή του οµώνυµου µεγάλου φράγµατος, µε το ο¹οίο έγινε η ¹ρώτη εκτρο¹ή του... Αχελώου στην Θεσσαλία και λειτουργεί ¹λέον όχι τόσο για την υδροηλεκτρική ¹αραγωγή, αλλά κυρίως  για την ύδρευση της Καρδίτσας και τις αρδεύσεις. Μή¹ως θα έ¹ρε¹ε λοι¹όν να σταµατήσει άµεσα η λειτουργία και αυτού του έργου;

 

Η Θεσσαλονίκη υδρεύεται α¹ό τα µεγάλα φράγµατα του Αλιάκµονα, µέρος των νερών του ο¹οίου εκτρέ¹ονται για το σκο¹ό αυτό εκτός της κύριας κοίτης του.

 

Ο ασύγκριτης οµορφιάς βιότο¹ος της Κερκίνης στον ¹οταµό Στρυµώνα δηµιουργήθηκε και αυτός τεχνητά µε την κατασκευή µεγάλου φράγµατος.

 

Το Αγρίνιο της Αιτωλοακαρνανίας, υδρεύεται α¹ό νερά του µεγάλου φράγµατος του Καστρακίου στον ¹οταµό Αχελώο.

 

Και τέλος τι να ¹ει κανείς ¹ου για την ύδρευση της Αθήνας έχουν εκτρα¹εί νερά α¹ό τον Μαραθώνα, τον Μόρνο και τον Εύηνο; Για τους ¹ολύ αυστηρούς ίσως και αυτά τα µεγάλα φράγµατα ... κακώς έγιναν!!!

 

Ας τους φωνάξουµε όσο γίνεται ¹οιο έντονα λοι¹όν, µή¹ως και το ξανασκεφτούν ¹ριν είναι ¹ολύ αργά για όλους µας:

 

- Οι µεγάλοι ταµιευτήρες ε¹ηρεάζουν σηµαντικά το ¹εριβάλλον (κυρίως θετικά και όχι µόνον αρνητικά ό¹ως θέλουν να µας ε¹ιβάλλουν).

 

- Οι µεγάλοι ταµιευτήρες είναι έργα ¹ολλα¹λού σκο¹ού και α¹όλυτα αναγκαίοι για τις µεσογειακές χώρες ό¹ως η Ελλάδα.

 

- Είναι ¹ρακτικά αδύνατη η ορθολογική διαχείριση των υδατικών ¹όρων χωρίς ταµιευτήρες και φράγµατα.

 

- Οι ταµιευτήρες είναι συνήθως ¹λούσιοι σε χλωρίδα και ¹ανίδα και εξελίσσονται σε σηµαντικούς υγροβιότο¹ους.

 

- Τα Υδροηλεκτρικά µε τους ταµιευτήρες τους συµβάλλουν δι¹λά στην ή¹ια ανά¹τυξη και µε την κατασκευή τους (ε¹ενδύσεις, ανεργία) και µε την ¹ολλα¹λής χρήσης λειτουργία τους (ανανεώσιµη καθαρή ενέργεια, αρδεύσεις, ύδρευση κλ¹).

 

- Ο εκσυγχρονισµός των αρδευτικών δικτύων θα συµβάλει σηµαντικά στην εξοικονόµηση νερού, αλλά δεν θα ¹αύσουµε να έχουµε ανάγκες σε νερό.

 

- Με την υ¹ερετήσια εκµετάλλευση των µεγάλων ταµιευτήρων, εξασφαλίζονται τα α¹αραίτητα α¹οθέµατα για την αντιµετώ¹ιση ¹εριόδων ξηρασίας, αλλά και η αντι¹ληµµυρική ¹ροστασία των κατάντη ¹εριοχών.

 

- Και τέλος ας µην ε¹ανα¹αυόµαστε στις ¹ολλές βροχές των τριών τελευταίων χρόνων, θα έρθουν και τα άνυδρα χρόνια και τότε θα µας ¹ουν και ¹άλι οι φίλοι µας οι Ευρω¹αίοι, των φρονίµων τα ¹αιδιά ¹ριν ¹εινάσουν µαγειρεύουν...

 

Ίσως  η βαθιά ¹ολύ¹λευρη κρίση ¹ου ¹ερνάµε µας οδηγήσει και σε κάτι θετικό, µας αναγκάσει ε¹ιτέλους να σκε¹τόµαστε ε¹ίσης και να µην συνθηµατολογούµε µόνο!!!