Ανεφάρμοστο στα ¹λαίσια της Ευρωζώνης, χωρίς κομματική νομιμο¹οίηση αλλά με Ò¹ρωτότυ¹εςÓ ιδέες το ÒΣχέδιο ΑνασυγκρότησηςÓ του κ. Τσί¹ρα

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

1.            Η μοιραία αντίφαση του  ÒΕθνικού Σχεδίου ΑνασυγκρότησηςÓ ¹ου ¹αρουσίασε ο κ. Τσί¹ρας στη Θεσσαλονίκη είναι ότι υ¹όσχεται την ¹αραμονή της Χώρας στην Ευρωζώνη και την Ε.Ε. και συγχρόνωςÉ τη μη τήρηση θεμελειωδών ¹ολιτικών και κανονισμών τους καθώς και την ανατρο¹ή συμβάσεων με τις ο¹οίες έχει δεσμευθεί η χώρα μας.

Ο κ. Βούτσης υ¹ήρξε σαφής: ÒΕμείς δεν είμαστε της λογικής των ισοδύναμων μέτρωνÓ!

Υ¹όσχεται ουσιασικά ο κ. Τσί¹ρας μια Òμη δια¹ραγμάτευσηÓ με την Ευρωζώνη (αυτό ¹ου ό ίδιος α¹έδωσε στον ¹ρωθυ¹ουργό)É μέσα στην Ευρωζώνη.

 

Και αυτά όταν: 

- Η κοινή λογική συμ¹εραίνει ¹ως, στην Ευρώ¹η ¹ου λειτουργεί με δημοκρατικούς κανόνες, είναι αδύνατο, η συντρι¹τική ¹λειοψηφία των ευρω¹αίων ¹ολιτών, των κοινοβουλίων τους (εθνικών και ευρωκοινοβουλίου) και των κυβερνήσεών τους να δεχτεί τις α¹αιτήσεις μιας μικρής μειοψηφίας.   

- Οι α¹οφασίζοντες στην Ευρωζώνη, χωρίς καμιά α¹ολύτως εξαίρεση, ε¹αναλαμβάνουν κάθε τόσο εδώ και χρόνια μονότονα: ÒΗ Ελλάδα θα έχει τη στήριξη των εταίρων της ανεξάρτητα α¹ό την κατάσταση ¹ου θα ε¹ικρατεί στις αγορές μόνο αν τηρεί τα συμφωνηθένταÓ.        

- Σύντροφοι του κ. Τσί¹ρα, μέχρι και μέλη της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, ε¹ισημαίνουν με κείμενά τους στην ISKRA ότι, στα ¹λαίσια της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης είναι αδύνατο να εφαρμοστούν ¹ολιτικές με τις ο¹οίες δεν θα συμφωνούν τα θεσμοθετημένα Όργανά τους (υ¹ενθυμίζοντάς μας και τους Κανονισμούς της Ε.Ε. για τη δημοσιονομική ε¹ιτήρηση των κρατών-μελών της, αυτήν για όλα τα κράτη της Ε.Ε. και την αυστηρότερη, για τα κράτη με δανειακά ¹ρογράμματα έως ότου α¹ο¹ληρωθεί το 75% του χρέους τους).

 

2.           Το ÒΣχέδιοÓ της Θεσσαλονίκης ¹εριλαμβάνει και κά¹οιες Ò¹ρωτότυ¹εςÓ ιδέες.        

(α) Μας εί¹ε ο κ. Τσί¹ρας: ÒΈχουμε μία άλλη λογική, μιλάμε για την ενίσχυση της ζήτησης, την τόνωση της α¹ασχόλησης, ¹ου θα φέρει ¹ίσω την ¹ολυ¹όθητη ανά¹τυξηÓ.

Η γνωστή μας ¹αλαιά λογική, η ¹ριν α¹ό την ÒάλληÓ λογική του κ. Τσί¹ρα, λέει κάτι εντελώς διαφορετικό:  

Την ανά¹τυξη και, μαζί της, την αύξηση της α¹ασχόλησης την φέρνουν κυρίως η αύξηση της ¹αραγωγικής ικανότητας και της ¹αραγωγικότητας μιας χώρας.

Χωρίς ¹αραγωγική ικανότητα και ¹αραγωγικότητα, η αύξηση της ζήτησης έχει ως δυσμενή α¹οτελέσματα, εκτός άλλων, την αύξηση των εισαγωγών και τη μείωση της α¹ασχόλησης.

 

(β) Ο ίδιος, μη α¹αντώντας στην ερώτηση ÒΣε αυτή την ¹ρώτη ¹ερίοδο μετά την εκλογική σας νίκη και τη δημιουργία Κυβέρνησης θα χρειαστεί να δανειστείτε; Και τι θα κάνετε με τα χρήματα τα ο¹οία ¹εριμένουμε α¹ό το ΔΝΤ στην ε¹όμενη ¹ερίοδο, θα τα ¹άρετε;Ó, δήλωσε:

ÒΑνεξάρτητα και ¹ροτού έχουμε το α¹οτέλεσμα της δια¹ραγμάτευσης σε ευρω¹αϊκό ε¹ί¹εδο έχουμε καταστρώσει και θα υλο¹οιήσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης. Αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης δε βασίζεται στη λογική ότι κά¹οιος θα μας δανείσει λεφτά για να ¹ροχωρήσουμεÓ.

 

Όμως, ¹οια χώρα σήμερα α¹οκλείει τη χρηματοδότηση με δανεισμό των Òσχεδίων ανασυγκρότησηςÓ ή Òε¹ανεκκίνησης της οικονομίαςÓ της;.

 

3.            Το ÒΕθνικό Σχέδιο ΑνασυγκρότησηςÓ  της Θεσσαλονίκης α¹οκλίνει σε σοβαρά ζητήματα α¹ό τις θέσεις της Πολιτικής Α¹όφασης του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ (¹ου εγκρίθηκε μόλις ¹ριν α¹ό 13 μήνες).

Μέχρι να εγκριθεί α¹ό ένα ε¹όμενο Συνέδριο, το ÒΣχέδιοÓ της Θεσσαλονίκης θα βρίσκεται χωρίς κομματική νομιμο¹οίηση. 

 

4.           Αντί για ¹ρόχειρα, α¹οσ¹ασματικά και γενικόλογα κείμενα, ό¹ως το ÒΣχέδιοÓ της Θεσσαλονίκης, ας συντάξουν οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής, α¹αραίτητα για την υλο¹οίηση των υ¹οσχέσεών τους, Σχέδια Νόμου κι ας τα καταθέσουν στη Βουλή:

- Το Σχέδιο Προϋ¹ολογισμού του 2015 ή του 2016 (ανάλογα με το ¹ότε ¹ιστεύουν ότι θα είναι στην κυβέρνηση).

- Το Σχέδιο Νόμου για Òένα δίκαιο και α¹οτελεσματικό φορολογικό σύστημαÓ (για το ο¹οίο μόνο κοινοτο¹ίες ακούμε α¹ό τον κ. Μηλιό).

- Το Σχέδιο Νόμου για το ÒΠρόγραμμα Ανά¹τυξηςÓ (του ο¹οίου μόνο τους ÒάξονεςÓ, τους Ò¹υλώνεςÓ κ.τ.τ. ¹αρουσιάζει κάθε τόσο ο κ. Δραγασάκης).

Η ανάγκη για τη σύνταξη αυτών των Σχεδίων Νόμου είναι ε¹είγουσα, αφού ο κ. Τσί¹ρας ¹ιστεύει ¹ως οι εκλογές θα γίνουν ¹ολύ σύντομα και ¹ως α¹Õ αυτές θα ¹ροκύψει κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλιώς, ¹ώς να ¹ιστέψουμε ότι οι αρμόδιοι του ΣΥΡΙΖΑ, ¹ου μετά δύο χρόνια διαβουλεύσεων δεν έχουν ακόμα καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους για τα βασικά αυτά Κείμενα, θα μ¹ορέσουν να τα ετοιμάσουν, να τα συμφωνήσουν μέσα στο κόμμα τους και με τους συμμάχους τους στην κυβέρνηση, να τα φέρουν σε Συνέδριο (για να εγκριθούν οι α¹οκλίσεις τους α¹ό τις Α¹οφάσεις του Ιδρυτικού Συνεδρίου) και τελικά να τα καταθέσουν στη Βουλή έγκαιρα, μόλις γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ;