Τα συνακόλουθα των αγεφύρωτων διαφορών ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ

 

του Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλου

 

Α.            Για τις αγεφύρωτες διαφορές ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑ στην ¹ολιτική ιδεολογία και την ¹ολιτική ¹ρακτική, ο γράφων το ¹αρόν α¹έστειλε στην  ÒΚαθημερινήÓ την ¹ιο κάτω ε¹ιστολή ¹ου δημοσιεύτηκε στις 17 Φεβρουαρίου με τίτλο ÒΣυνακόλουθα διαφορών ΠΑΣΟΚ ΣΥΡΙΖΑÓ.

 

Κύριε διευθυντά

 

1.             Καθώς οι διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στην ¹ολιτική ιδεολογία και την ¹ολιτική ¹ρακτική είναι μάλλον αγεφύρωτες, η ¹ιθανότητα τα δύο αυτά κόμματα να συμφωνήσουν σε μια Ò¹ρογραμματική συμφωνίαÓ με βάση την ο¹οία θα σχηματιζόταν και θα λειτουργούσε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, εγγίζει το μηδέν. 

 

2.             Πώς το ΠΑΣΟΚ, ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, θα μ¹ορούσε να συνάψει μια ¹ρογραμματική συμφωνία συγκυβέρνησης με ένα κόμμα ¹ου διαχρονικά: 

 

(α) Διακηρύσσει ότι Òτη δεύτερη φορά θα ελέγξουμε τους αρμούς της εξουσίαςÓ

 

(β) Ε¹ιχειρεί ¹αρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη (τελευταίο ε¹εισόδιο η αμφισβήτηση της αρχειοθέτησης α¹ό την εισαγγελική αρχή της υ¹όθεσης Novartis για Δ. Αβραμό¹ουλο και Αδ. Γεωργιάδη) και ¹ροσβάλλει βάναυσα δικαστές και εισαγγελείς. 

 

(γ) Καιροσκο¹εί σε εθνικά θέματα (καταψηφίζοντας ε¹ωφελείς για την οικονομία και την άμυνα της χώρας συμφωνίες με άλλες χώρεςÉ). 

 

(δ) Αντιτίθεται στον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης (με αξιολόγηση υ¹ηρεσιών και υ¹αλλήλων, βελτίωση των διαδικασιώνÉ). 

 

(ε) Παραμένει υ¹έρμαχος του κρατισμού, ενός κράτους-ε¹ιχειρηματία, και δεν βλέ¹ει με καλό μάτι την ιδιωτική ε¹ιχειρηματικότητα. 

 

(στ) Υ¹οστηρίζει αναχρονιστικές ¹ρακτικές στην Παιδεία και αντιτίθεται στη θέσ¹ιση ρυθμίσεων ¹ου εφαρμόζονται σε όλες τις ¹ροηγμένες χώρες (για τη διοίκηση των ¹ανε¹ιστημίων, την αντιμετώ¹ιση της βίας στα ¹ανε¹ιστήμια, τα μη κρατικά ¹ανε¹ιστήμιαÉ). 

 

(ζ) Δεν ανέχεται να υ¹άρχουν ΜΜΕ ¹ου να μη συμφωνούν μαζί του και ¹ροσβάλλει ΜΜΕ και δημοσιογράφους (με αναφορές για ÒΜΜΕ της δια¹λοκήςÓ, ÒβοθροκάναλαÓ, Òκυβερνητικούς ¹ου σηκώνουν το τηλέφωνο και τους λένε ¹ώς να δείχνουν τις ειδήσειςÓÉ). 

 

(η) Αντιτίθεται σε μέτρα στήριξης της κοινωνικής συνοχής, υ¹οστηρίζοντας εκδηλώσεις ¹ου την ¹λήττουν (καταλήψεις και καταστροφές δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, α¹οκλεισμούς δρόμων μεγάλης κυκλοφορίαςÉ) και ¹ροβάλλοντας θεωρίες Òγια τη βία ¹ου έχει κοινωνικό αντίκρισμαÈ, τη Òδικαιολογημένη αντίδραση σε άδικο νόμοÈ κ.τ.τ. 

 

(θ) Ε¹ιδιώκει να ¹ροσ¹οριστεί κομματικά οφέλη α¹ό την ¹ανδημία, διατυ¹ώνοντας διφορούμενο λόγο για τον εμβολιασμό (όταν η κύρια αιτία του μεγάλου αριθμού θανάτων είναι ο μεγάλος αριθμός ανεμβολίαστων), στοχο¹οιώντας γιατρούς, ε¹ιτρέ¹οντας σε στελέχη του να α¹ευθύνουν χυδαίο λόγο εναντίον γιατρώνÉ

 

3.             Αφού α¹ό τις ¹ροσεχείς εκλογές δεν μ¹ορεί να υ¹άρξει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ, θα υ¹άρξει, κατά λογική αναγκαιότητα, είτε αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ., είτε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (θεωρώντας ότι κανένα α¹ό τα δύο αυτά κόμματα δεν θα τολμήσει να οδηγήσει τη χώρα σε ακυβερνησία, μετά μία ή δύο εκλογικές αναμετρήσεις).

 

4.             Τούτων δοθέντων, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ καλό θα είναι να δεχτούν ότι:

Στα μεγάλα ζητήματα ιδεολογίας και ¹ολιτικής ¹ρακτικής, οι μεταξύ τους διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες.

Ενόψει της ¹ροσεχούς εκλογικής αναμέτρησης, θα συνεχίσουν τις διαφορετικές ε¹ιδιώξεις τους, χωρίς όμως ακραίες συμ¹εριφορές, λαμβάνοντας υ¹όψη την ¹ιθανότητα οι ¹ολίτες με την ψήφο τους να α¹αιτήσουν την κυβερνητική συνεργασία τους και μην ξεχνώντας την ¹ροηγούμενη άψογη και α¹οτελεσματική συνεργασία τους στην κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου.

 

Ραφαήλ Μεν. Μαϊό¹ουλος

Πρώην γενικός διευθυντής Οικονομικού ΔΕΗ

 

Β.            Μετά την α¹οστολή της άνω ε¹ιστολής για δημοσίευση, είδα να γράφεται στα ΜΜΕ ¹ως:

                

(α) Ο κ. N. Κωνσταντό¹ουλος, ¹ρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ (Δεκέμβριος 1993- Δεκέμβριος 2004), σε συνέντευξή του στον κ. Γ. Κουβαρά στον ACTION 24 ε¹ισήμανε ¹ως δεν υ¹άρχει καμία ¹ρογραμματική σύγκλιση με βάση την ο¹οία θα μ¹ορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

 

(β) Σε ¹ρόσφατη δημοσκό¹ηση της MARC για τον ΑΝΤ1, α¹ό τους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ (με βάση την ¹ρόθεση ψήφου) υ¹έρ κυβέρνησης ΝΔ-ΚΙΝΑΛ τάσσεται το 28,2 %, ενώ υ¹έρ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ το 13,7% (Το 16,6 % τάσσεται υ¹έρ αυτοδύναμης κυβέρνησης ΚΙΝΑΛ και το 4,7% υ¹έρ κυβέρνησης τεχνοκρατών με τη στήριξη και των τριών αυτών κομμάτων).